Bagaimana kira untung RM pelaburan emas?

Kredit Foto: businesstown.com

“Boleh untung ke kalau beli dan simpan je emas ni?”

Betul. Bila sebut pasal pelaburan (tak kisah pelaburan apa sekalipun), perkara pertama yang terlintas dalam kepala ialah berapa banyak boleh untung.

Harga emas Public Gold tahun 2015 VS tahun 2020 pada tarikh yang sama

Kita lihat jadual di atas. Kita ambil tahu harga emas walaupun kita dah tak dapat beli harga tu sekarang. Katakan kita beli 250gram pada 22 Ogos 2015 dan menjual semula pada 22 Ogos 2020.

Ini formulanya:


Rujuk harga PG Sell (PG jual kepada kita)
Rujuk harga PG Buy (PG beli semula daripada kita)

Daripada pengiraan ini, kita boleh rumuskan bahawa harga emas naik 2 kali ganda berbanding 5 tahun lepas. Maknanya:

  1. Lagi berat gram emas yang kita beli dan simpan, lagi besar keuntungan kita dapat sebab harga per gram lebih murah.
  2. Lagi lama kita beli dan simpan (peram) emas, lagi besar keuntungan kita dapat.

KUNCINYA hanya SABAR dan KONSISTEN

Disclaimer: Pengiraan di atas adalah bagi pembeli emas Public Gold sahaja. Harganya telus dan tiada formula yang pelik-pelik untuk mengira keuntungan. Pakai pen dan kertas sahaja pun boleh kira untung, cuma lambat sikit lah 🙂

Keuntungan Simpan Emas Yang Sebenar

“Beli harga rendah, jual harga tinggi” ialah asas orang melabur bagi apa jua pelaburan yang wujud di muka bumi. Cuma uniknya emas, keuntungan simpan emas bukan terhad kepada untung dalam bentuk duit @ RM sahaja.

Tuan Puan boleh fahamkan tentang keuntungan simpan emas yang sebenar di SINI.

Jika sudah berkerja lebih 5 tahun tapi masih tiada simpanan kecemasan 6 bulan gaji, bolehlah jadikan emas sebagai force savings.

Kata guru saya, beli emas dan tunggu kenaikannya.

Bukan sebaliknya..

Jangan terlepas peluang lagi dan lagi dan lagi dan lagi..

Emellia Maskor

PG041139
012 3669 330
Seksyen U5, Shah Alam

See less

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *