Increment & Annual Leave

Bila dah masuk bulan Jun, officemates dah mula sibuk cakap increment.

Masing-masing sibuk teka berapa RM increment tahun ni. RM 174? RM 199? RM600? Macam mana lak kalo RM39? <ada ke?>

Aduhai..ada jugak increment yang ibarat ‘celah gigi’ (RM 78? RM89? – sekadar nombor pilihan)

Memang rasa down la kalau siapa-siapa dapat increment cuma  2 angka je..Tapi tu semua berdasarkan penilaian boss a.k.a manager. Yang kaki kipas kuasa kuda belang mungkin dapat lebih tinggi increment berdasarkan performance rating…
 
Mintak-mintak rezeki tahun ni dapat la lebih daripada tahun lepas…hehe..maklumlah, kos hidup pun dah makin meningkat..takkan gaji dok takuk lama kan…Sepotong hadith Rasullullah SAW buat pedoman..

“Baginda s.a.w. juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.: “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)”

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
No years of service            Leave entitle
1 to 5                                15 days
5 to x                                18 days (and the list goes on…)

Apa kena mengena persamaan serentak dekat atas dengan aku..hahahaha….. Meh aku story
                                                                                                                                                
Dalam pada sibuk congak increment harini, tiba-tiba officemate aku, Norazian (che yan) cakap ‘Next year annual leave aku 18 hari, ko camne?’            
2 saat pertama cam blur kejap. Aku dengan Yan cuma selisih 3 minggu je. Kira Yan senior aku 3 minggu, kalau dia entitle untuk 18 hari, aku pun sama lah…dah mula perasan….hahaha
Walhal itu judgement yang salah sebab Yan dapat conversion (ala2 confirm jawatan la) setahun lebih awal dari aku..                                                                                                                                                                                                                                                                       
Hambek ko! Maknanya aku kena tunggu tahun lusa (ada ke?) kalau teringin nak entitle for 18 days annual leave..Aku ada kat company ni lagi ke tahun depan?(persoalan yang tiada jawapan pasti lagi..cewah)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Tapi kalau stail kerja cam kitorang ni, banyak cuti pun, belum tentu leh amik cuti dengan aman…kena consider month end la, quarter end la, ada back up ke tak..
Untuk sedapkan hati, aku pasrah je walau berapa pun annual leave aku…yang penting, 1-10 Syawal (tak kira month end ke end of the world ke) aku tetap nak apply cuti & boss kena approve cuti aku!!! Titik. 🙂

Yan & Aku masa Jamuan Aidilfitri Office 1430H

Bila tulis pasal pertambahan annual leave, aku baru perasan yang Yan ngn aku dah lama bersidai dekat company ni…hahaha..nampaknya Yan dah melangkah ke taraf ‘otai’ la sebab dah masuk tahun kelima…Dan rasanya siapa2 yang berkhidmat lebih dari 5 tahun akan dapat ‘token of appreciation from the company’ bak kata org Jawa gitu…best2..<best ke?>
Hahaha… nasib la dak Yan kena bahan dalam entry aku kali….

S.e.e Y.o.u

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *