Penyimpan Emas Pentingkan Jumlah Gram Terkumpul

Sebelum tukar duit jadi emas, newbie dalam bidang emas kena jelas kenapa dia beli emas.

Bagi pelabur emas yang beli emas untuk tujuan “buy low sell high”, dia sepatutnya fokus memaksimumkan jumlah keuntungan RM yang dia dapat. Jumlah gram emas tak penting.

Pakar-pakar emas berpendapat item emas yang sesuai untuk pelaburan ialah goldbar 100gram sekeping & ke atas. Kalau item yang lebih ringan daripada 100gram, lebih baik dia fokus dan jadikan emas sebagai SIMPANAN sahaja.


Jom buat kira-kira mudah. Katakan dia ada goldbar 100gram. Kalau dulu beli emas 100 gram pada harga RM15,000, bila harga naik kepada RM19,000, dia dah boleh jual emas tu dan ambil keuntungan RM4,000 (RM19k – RM15k).

Lepas tu jangan tunggu harga turun RM15k (untuk 100g) baru nak buat belian seterusnya sebab mungkin harga emas tak turun lagi kepada harga tersebut. Sebaliknya, dia boleh buat belian baru dengan MODAL ASAL RM15k tadi bila harga dianggap rendah (i.e. harga lantai) pada waktu tu.

Mungkin dia tak lagi dapat emas seberat 100 gram, tetapi dia cuma dapat 80 gram sahaja. Jangan peduli berapa gram pun emas yang boleh dapat, sebab dia bukan PENYIMPAN EMAS (yang fokusnya kepada GRAM), sebaliknya dia hanya menggunakan emas sebagai PELABURAN buy low sell high sahaja.

‘Game’ PENYIMPAN emas dan PELABUR emas memang berbeza walaupun menggunakan alat yang sama…


Tuan Puan yang mahu saya tunjukkan cara untuk mula menukar duit raya menjadi emas raya dengan cara paling mudah, murah dan patuh Syariah, boleh terus klik www.wasap.my/60123669330/SimpanEmas sekarang.


Emellia Maskor
PG041139
012 3669 330
Seksyen U5, Shah Alam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *